2020. április 8., szerda

Expressz takarítás kisgyerek mellett

Ha azt mondod, húsvét, én azt mondom csokitojás. Jaaa, nem, nagytakarítás!


Lassan három éve, hogy új és nagyobb lakásba költöztünk, amit imádok, mert itt egyrészt tényleg jobban elférünk, mert közben eggyel többen is lettünk, másrészt a méretéből és az üvegfelületekből adódóan több a suvickolnivaló. A két kicsivel a házimunkára fordítandó idő egyre több lesz, az energia meg egyre kevesebb, mert a gyerekek is adnak feladatot bőven. A nagyfiamat már játékosan be lehet vonni ebbe-abba a háztartásban, de őszinte leszek: a sütés-főzésen kívül sajnos más nem nagyon érdekli, a teregetés is addig volt sláger, amíg rá tudott csodálkozni a csipeszek működési mechanizmusára. A 8 hónapos kicsi lányom ugyan érdeklődik a porszívó iránt, de leginkább csak a csövet szereti a földhöz csapkodni, így aztán a takarítás leginkább rám marad.


Ünnepek előtt szeretem a lakást is kicsit alaposabban rendbetenni. Karácsonykor talán könnyebb dolga van az egyszeri háziasszonynak, kevesebb a napsütéses órák száma - kevesebbet látszik a napfényben a por!... de komolyra fordítva, a húsvét előtti nagytakarítás nálunk az igazi tavaszi nagytakarítás, amit illik komolyan venni. Így aztán komoly tervezés és menetrendkészítés előzi meg. Nem tudok mindent egy napba sűríteni, és ha azt szeretném, hogy ezeken a takarításos mizériával tarkított napokon is maradjon időm a gyerekekre, némi extra találékonysággal vagy innovációval kell felvérteznem magam: a nedvesen sem szakadó papírtörlő az új kedvencem. 


Mert lássuk csak: napi 5x kell ételt tennem az asztalra, és a sütés-főzésnél is kapóra jön egy jobb minőségű háztartási papírtörlő, vagy a konyhai előkészítésnél, gyümölcsök-zöldségek megszárításánál. Sőt, ezzel még a kicsi által kitermelt püréfoltokat is egy mozdulattal el tudom tüntetni (ő még csak pár hónapja ismerkedik az ízekkel, és persze a szétkenésükkel). A fürdőszobában sem szeretem az ezernyi rongy látványát, így bevallom, könnyebb egy masszívabb papírtörlőt használni a kényesebb felületekre. 


kép: anyaklikk


Szóval mindennek örülök, amivel csak egy kicsit is könnyebb és gyorsabban megy a takarítás, és bár keverek előre néhány tisztítószert, azért van olyasmi, amit készen veszek meg és nem félek használni! Az expressz takarítás nálam nem feltétlenül jelent egyet az "ott, ahol a papok táncolnak"-kala kulcsszó inkább a tervezés, tudatosság és hatékonyság. Előre kitalálom, melyik helyiséggel kezdek, és ha esetleg félbe kell hagynom (helló, kétgyerekes anyaság!), folytatom onnan másnap. Próbálok nem elszöszölni, túlzottan belemélyedni az "ezt a polcot is át kellene rendezni" típusú gondolataimba, inkább a végcél lebeg a szemem előtt, és azokat csinálom meg, amik halaszthatatlanok, de azért persze port törlök az ominózus polcon, és igyekszem alapos lenni. 


A legtöbb munkát persze a gyerekszoba na meg a konyha adja, ez nem kérdés, és bár nem vagyok túlzottan rendmániás, arra figyelek, hogy a konyhában mindig viszonylag tisztaság uralkodjon, legyen hely a pulton, ha elő kell venni valamelyik nagyobb konyhai eszközt vagy gépet. Ezeket a felüleleteket gyakran törlöm át a hétköznapokon is, de a nagytakarításnál azért elkél az alapos suvickolás. És ha a konyha rendben van, az már fél siker - nem hordunk ki morzsát, nem ragadunk a pulthoz... 


Nem mondom, hogy mindig mindennel másodpercek alatt végzek, és nem kívánom az egészet néha a hátam közepére, de ezért jó beosztani, akár több napra, hogy ne egyszerre szakadjon rám az egész lakás. Persze nincs annál üditőbb látvány, mint amikor a frissen kitisztított kanapé kárpiton 2 deci kakaó landol - de ez már egy másik történet. 


Ti szoktatok húsvéti nagytakarítást rendezni? 


 


(a bejegyzést a Zewa Magyarország támogatta, köszönjük!)


kiemelt kép:  JESHOOTS.COM - Unsplash

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése