2019. július 8., hétfő

Így dobd fel a házikosztot - vega fogásokkal

Ha már #plasticfreejuly, remélem elnézitek nekem, hogy ennek kapcsán egy kicsit az étkezésről is írjak. A műanyagmentes július kampányhoz csatlakozók között sokan említik, hogy azzal is támogathatjuk a kezdeményezést, ha kevesebb húst fogyasztunk, vagy eleve kizárjuk a feldolgozott húsipari termékeket az étkezésünkből.


Nemrég az egyik kedvenc amerikai sorozatomban valamelyik főszereplő kislánya szorongásos rohamot kapott, amikor az iskolában a klímakatasztrófáról, és az ipari méreteket öltő állattartás, a húsipar okozta környezeti károkról beszélgettek az osztályteremben, olyannyira, hogy a mentő vitte el szegény gyereket... éppen azt tárgyalták a gyerekek, hogy hány liter víz kell 1 kg kolbász előállításához. A pontos számra nem emlékszem (bezzeg ott a másodikosok kórusban mondták a tanár úr kérdésére), de arra igen, hogy rengeteg, kb. annyi, amennyiből 1 hétig tudnánk zuhanyozni. 

Bár mi nem vagyunk családilag vegetáriánusok, sem vegánok, és én egyébként sem vagyok semmiben a zéró tolerancia híve, azért törekszem arra, hogy kevesebb húst-és feldolgozott ipari élelmiszereket fogyasszunk. Nem mondom, hogy mindig van a tarsolyomban egy szuper tuti vega recept, ha épp gondban vagyok a vacsorával, ezért is szerettem bele rögtön a Mit eszik a vega gyerek? című könyvbe. 

Bevezető gyanánt találunk pár hasznos tanácsot a gyermekkori egészséges táplálkozásról, de a címével ellentétben ez a könyv nemcsak a kicsiknek tartogat finom fogásokat, vannak benne pofonegyszerűen elkészíthető receptek, amik a szülők tányérjáról is gyorsan eltűnnek. Például ki nem szereti az öt perc alatt összedobható kenegetősöket estére, egy könnyű vacsora gyanánt? Vagy a zabkása alapú édes-gyümölcsös reggeliket? Nálunk az avokádó mondjuk nagy kedvenc, és bár a könyv "Apa avokádókrémje" címmel hozza a jól bevált zöld kencét, azért a mi családunkban apát még treníroznom kell az elkészítésre... 

Igazából nálunk nem is igazán az elkészítés a krízis, nekem sokszor a bevásárlással, az alapanyagok beszerzésével gyűlik meg a bajom. Nagy Zita könyve ezen is segít, a Kamratippek  fejezet ad tippeket tároláshoz, elkészítési módokhoz is. 


kép: Unsplash

Növényi alapanyagokból főzni, ételt készíteni egyszerű, néhány extrém kivételtől eltekintve olcsó is, és igen, lehet fantáziadús, változatos. Nem kezdem el az örök vega mantrát, hogy "minden a fűszerezésen múlik", mert ezt úgyis mindenki hallotta már ezerszer. Én nagyon szeretek kizárólag zöldség-vagy gyümölcs alapanyagú ételeket készíteni, új ízeket felfedezni. Most, hogy a kisfiam már önállóbb, gyakran van mellettem a konyhában, és a kis fellépőjére állva szívesen figyeli a folyamatot, vagy épp lelkesen kóstolgat velem. Nekem ez a legnagyobb öröm, hogy érdekli, mi miből, hogyan készül, hogy más az íze és állaga a nyersnek és a főttnek, tapogatja-szagolgatja a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, és látja, hogy van értelme a konyhában állni fél délelőtt :-)

Amikor manapság mindenki az internetről tölt recepteket, vagy facebook csoportokban inspirálódik akár a babák hozzátáplálása, akár később a nagyobb gyerekek egészséges táplálása ügyileg, akkor kifejezetten különlegesnek érzem magam, ha szakácskönyvet veszek a kezembe. A Mit eszik a vega gyerek? c. könyvet a BOOOK Kiadó jóvoltából ismerhettük meg, köszönjük szépen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése