2019. február 26., kedd

Itt a pelus, hol a bili

Szerintem nincs olyan szülő, akinek ne okozna fejtörést, hogyan kellene rávezetni gyermekét a pelus elhagyására és egyben a bilire vagy akár már a wc-re ülésre (és természetesen ott a produkálásra).

Számtalan ötletet, jótanácsot hallottam, olvastam már ezzel kapcsolatban, de még úgy érzem, egyelőre csak gyűjtögetem az információt. Talán az az elmélet áll hozzám legközelebb, hogy úgyis akkor történik meg majd a nagy áttörés, ha eljön a mi időnk, és a kisfiam is úgy érzi, elég volt a pelusból. És ennek majd hangot is ad. Szóval egyelőre nem erőltetem (és jójó, talán egy kis lustaság is van bennem, mert téli időszak lévén mire eljutunk valamelyik edényig és lefejtem róla a nadrág-harisnya-body szentháromságot, a cucc már bele is került a pelenkába.)

Azért összeszedtem pár gondolatot ezzel kapcsolatban (örök hála olvasóinknak, akik még egy tavalyi felhívásunkra küldtek pár tippet), hátha valaki tud ihletet meríteni belőlük:


Amit az ismerőseim mondanak

Több barátnőm is azt mesélte, hogy egy bilire rávezető könyv hozta meg számukra az áttörést, abban ugyan nem volt teljes az egyetértés, hogy a Pá-Pá pelus! vagy a Bilikönyv a tuti, de állították, hogy ezeket gyakran forgatva könnyebben ment az átszokás a bilire, így mindkettőt beszereztem, vagyis kölcsön kaptuk őket. (Persze volt olyan ismerősöm is, akinek semmi gondja nem akadt ezzel, mert a gyereke a bölcsődében megoldotta a dolgot, volt némi csoportnyomás ugye meg a gondozók is segítettek.)




Amit a védőnő mond

Ez is hasznos tanácsnak bizonyult, és teljesen logikusnak is tűnik, bár mi nem tudtuk még teljesen végig vinni a folyamatot. Ami egyébként úgy nézne ki, hogy először esténként, amikor egyébként is le kell öltözni, a kádba ugrás előtt adjuk oda a bilit vagy ültetjük rá a picit a wc-re (ülőkeszűkítővel ugye ez sem gond). Ha megtetszik neki és sikerül is alkotnia bele valamit, napközben már egyre többször kínálhatjuk fel az erre alkalmas eszközöket. Jelentem mi odáig jutottunk, hogy este, a fürdés előtt az esetek 80%-ában már sikerül valamit az edénykébe csorgatni, aztán ennyi. 


Amit az olvasók mondanak 

Egyik kedves olvasónk, Vera a matricázás hatékonyságára hívta fel a figyelmünket:
"A kislányomnál a matricás rendszer jött be nagyon. Apró matricákat ragaszthatott minden pisi és kaki után egy előre elkészített A3-as lapra. 3 nap alatt éjjel-nappal szobatiszta lett."
Anikóéknál is a matricaragasztás támogatta meg a folyamatot:
"Tuti tipp a matrica ragasztás a WC-vél szemközti falon (nálunk a szárítógépen). Minden kaki egy matrica ragasztási lehetőség. Mi sokáig nem is kakilni, hanem menjünk ragasztani! felkiáltással szaladtunk a mosdóba..."
Kicsit irigylem a csajokat, még a végén lehet, hogy én is bedobom a matricákat...


...és a legviccesebb, amit a neten olvastam

A linket ugyan már nem találom, de egy gyűjtőposztban, amit egy külföldi oldalon találtam, kb. negyven módszert mutattak be. Egyetlenegy ragadt meg a memóriámban, amikor is a kulcsot a sikerhez apa és a nagyfiús alsó szolgáltatta. A sztori úgy szólt, hogy egy szép nyári napon anyának el kell utaznia egy hétvégére, és a totyogó apával maradt otthon, gondolták, miért ne vágjanak bele a szobatisztaságba? Apa az összes ülőalkalmatosságot fóliával vonta be, alsónadrágra vetkőzött, persze, hogy a kisfiú is rögtön akart egy ugyanolyat, nem pelust, hanem nagyfiús alsót. Felhúzták hát, és indulhatott a fiús hétvége. Apa elmagyarázta, hogy ebbe aztán nem szabad belepisilni-kakilni, ha kell, irány a fürdőszoba, lehúzni, és apa segített a megfelelő helyen végezni a dolgokat. A biztonság kedvéért azért ott voltak a fóliák, baleset esetére ugye. Hogy ez csak városi legenda, vagy tényleg megtörtént, nem tudom, de az esetet lejegyző anyuka szerint a fiúk egy hétvége alatt kipipálták a projektet. 


Nálatok mi vált be? Meséljetek!



kiemelt kép: pixabay

Köszönöm, hogy olvasol.

Ha tetszett, bátran oszd meg a posztot másokkal!

Hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről és a mindennapjaimról, kövess Facebookon és Instagramon is! 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése