2018. június 17., vasárnap

Amikor apához is szótár kell


Ahol már nagyobbacskák a gyerekek, és beszélgetnek, a szülők gyakran jegyzik le a pöttömök aranyköpéseit: a tágabb családban az unokahugik és unokaöcsik rendszeresen szórakoztatták-és szórakoztatják ma is a családtagokat ilyesmivel, sokszor saját maguk alkotta szavakkal (melyek amellett, hogy rém viccesek, sokszor még érzékletesebben tudnak kifejezni egy-egy szót, gondolatot), a gyerekszáj intézménye szerintem minden családban alap. 



Az én kisfiam még csak szavakat mond, úgyhogy mi még nem jegyzeteljük a cuki kis bemondásait (a kukaaaaa már nem annyira vicces). Na de az apukája, ő a fiunk egészen pici korától fogva képes volt ha nem is akaratlagosan, de egészen rendkívüli és kreatív módon átfogalmazni vagy átnevezni egy-egy a csecsemőkorral, babaápolással, kisgyerekes léttel kapcsolatos dolgot. 


Mondok párat, szövegkörnyezetbe ágyazva, hátha ti is nevettek egy jót, ha legközelebb nem jön a párotok nyelvére pl. a szundikendő :-)


 


Ősrobbanás
Igen, itt a növekedési ugrásra gondolt:
"Miért eszik ennyit ez a gyerek? Lehet, hogy megint ősrobbanása van?!"
(ezeken már túl vagyunk, de amikor pl. sokat sír, vagy extra nyűgös a fiam, a férjem erre is simán ráfogja, hogy na, megint ősrobbanás.)


Sírókendő
Ki nem találnátok, nem, nem papírzsebkendő, hanem a szundikendő.
"Add oda neki a sírókendőt, akkor majd biztos jobban alszik"
(nem, nem aludt sajnos jobban tőle, de legalább én jót mosolyogtam, mikor rájöttem, miről beszél)


Macskajelmez
Gyermekemnek van egy cicás pizsamája (igen, fiú létére, de mentségemre legyen mondva, hogy szürke és jó meleg). Esti fürdetés után legtöbbször mindig az apukája pelenkázza és öltözteti éjszakai szerelésbe. Az egyik ilyen alkalommal,  mikor épp ezt a pizsit készítettem ki, hallom, hogy így szól apa a fiához:
"Gyere, ugorjunk bele a macskajelmezbe, aztán alvás!..."
(ez annyira cuki volt, hogy mindig eszembe jut, ha meglátom ezt a ruhadarabot)


Szkafander
Még télen, amikor az egyszerre gyűlölt és imádott overállt hordtuk (volt idő, hogy számoltam a napokat, hányszor kell még ráerőszakolnom a hideg miatt, pedig tényleg igen hasznos ruhadarab, és egyszerűbb, mintha külön dzsekit meg sínadrágot adnék rá), előfordult, hogy csak füleltem, hogy a férjem épp mit is keres, mert ugye asztronauta, az nincs a családban:
"Hova tetted megint a kék szkafanderét?" -
hát igen, végre apuka is megtapasztalta, hogy kb ilyen lehet egy űrutazónak felöltözni a mindenféle bizbazba, mint egy totyogót anorákba csomagolni.


 


[caption id="attachment_3041" align="aligncenter" width="600"] kép: Simon Matzinger / Unsplash[/caption]

 


Nektek vannak ilyen családi alkotású szavaitokat? Írjátok meg kommentben!


 


kiemelt kép:  Picsea - Unsplash

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése