2021. április 25., vasárnap

Tedd le a vasalót, és lépj be a klubba!


Amikor azt mondom egy anyukának, akár egy baráti beszélgetés közben, hogy "énidő", felkapja a fejét, és rögtön így kérdez vissza:

- hát az meg meg mi?!



Vajon hogy lehet elérni, hogy ez ne így legyen, hanem magától értetődjön, hogy ez egy anyának is jár?  

Meghívtam hát két szakértőt, a Power Mom Club alapítóit, Zsanettet és Alexandrát egy kis online beszélgetésre, akik maguk is édesanyák, meséljenek arról, hogyan lehet az énidőt tervezni, és az általuk megálmodott program hogyan tudja támogatni mindezt. 

Sajnos lassan már ott tartunk, hogy az énidő kifejezés szinte pejoratív tartalmú - kezdi Zsani. 

Egy önző tevékenység,  lehetetlennek tűnő szabadidő, ami frusztrációt, feszültséget is kelthet az anyában, hogy na még ez is, mi az az énidő, nekem olyan nincsen. Pedig van és kell is, hogy legyen, a csapból is az folyik, mennyire fontos lenne, hogy az anyák magukkal is törődjenek és ne mindig a lista végére helyezzék önmagukat.

Ahogy Vekerdy Tanár úr is mondta, boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni, így míg a gyerkőc alszik, kedves anyukák, tényleg ne vasaljatok, ne pakoljatok, ne mosogassatok, hanem kicsit gondoljatok magatokra, a feltöltődésetekre, a megpihenésre! Ha nem tesszük, nem fogunk tudni mit adni a családunknak - magunkból.

Kimerülünk, belefásulunk a napi rutinba és ez kihathat a gyermekeink érzelmeire is. Az énidőt legelőször, azt javasoljuk, tervezzék meg az anyukák, iktassanak be a minden napjukba 20-30 percet, ami csak róluk szól. Beszéljenek a párjukkal, kérjenek segítségét ha kell, menjenek az apukák sétálni 30 percre,  közben pedig anya mozogjon-jógázzon egyet, illetve próbálja meg a rutinszerű kötelező dolgokba is egy kis énidőt csempészni. Például takarítás/teregetés/főzés közben egy kurzust meghallgatni, vagy éppen autóvezetés közben. Ha egyedül van, vagy alszik a gyermek akkor is pont van egy kis idő, amit ne facebook-és insta oldalak pörgetésével töltsön, hanem önmagával, azzal ami ad neki és ami tölti.

Szerintetek hogyan lehet motiválni azokat, akik csak legyintenek, á, gyerek mellett képtelenség...

A gyermek ne kifogás, hanem motiváció legyen a mozgásra! Ha azt akarjuk, hogy ő is egészséges, mozgásban aktív életet éljen, akkor azt nem mondani kell neki, hanem mutatni. A gyerekek másolnak bennünket, utánoznak, nekik az a természetes és az a biztonságos, amit mi teszünk, ahogy mi cselekszünk. Azaz ha mi mozgunk, sportolunk, akkor nagy valószínűséggel ő is fog. Nem beszélve arról, hogy a mozgás endorfint szabadít fel és plusz energiát termel, tehát egy aktív, sportos anyukának sokkal több az energiája és életkedve, mint egy kevésbé sportos anyukának. A közösségi média felületeinken is mindig ezt kommunikáljuk és buzdítjuk az édesanyákat erre.

A Power Mom Club  online edukációs weboldal a gyermekükkel otthon maradó édesanyák számára indult. Nemcsak mozgásos programokat kínáltok, tényleg minden témát át lehet vinni az online térbe? 

Igen, vagy legalábbis törekszünk rá. A Club weboldalán jelenleg 30 különböző témájú kurzust lehet megtalálni, amelyek különböző időtartamúak és úgy állítottuk össze, hogy időben beleférhessen az anyukák életébe. Témaköröket tekintve van itt minden, ami szem szájnak ingere: az otthoni szépségápolástól kezdve az egészségmegőrzésen, mozgáson keresztül, a pszichológiai témákon, a lexikai tudásunkat gyarapító ismeretterjesztő kisfilmeken, gyermekneveléssel kapcsolatos előadásokon túl még a munkába visszatérő anyukákon is szeretnénk segíteni.

Gyerekeknek is kínáltok programokat a PMC oldalán? 

Természetesen gondoltunk rájuk is, a jelenlegi tanfolyamok között minden gyerkőc megtalálhatja érdeklődésének megfelelő témakört, ugyanis van itt balett, gyerekjóga, thai box, angol nyelvű foglalkozás, izgő-mozgó torna, agytorna stb., ezzel is támogatva, hogy az anyukák kicsit szusszanhassanak és akár még egy kávét is el tudjanak fogyasztani, persze melegen.


A Power Mom Club alapítói: Hirsch Zsanett és Nébald Alexandra


Az alapítók hosszútávú célja, hogy kisgyermekes anyukáknak és leendő édesanyáknak szóló átfogó online tudástárat hozzanak létre, ami az érdeklődési körüket teljesen lefedi, mindezt olyan szakemberekkel karöltve, akiket meg is lehet keresni. Ne kelljen mindent kiguglizni, legyen egy olyan platform, ahol minden kérdésükre megkapják a megfelelő választ. Emellett pedig szeretnék rendszeresíteni a clubtalálkozóikat is, hogy ki is szabadulhassanak az édesanyák otthonról, és nagyobb volumenű rendezvényeket is szerveznének. A cél, hogy szeressenek idetartozni az anyukák, akarjanak powermamik lenni, motiváltak legyenek mind az anyaság, mind a nőiességük terén.


Ha szeretnéd tudni, milyen is egy powermami, csatlakozz a Clubhoz: powermomclub.hu 

vagy keresd a facebookon az összetartó Power Mom közösséget IDE KATTINTVA.



Köszönöm, hogy olvasol.

Ha tetszett, bátran oszd meg a posztot másokkal! 

Hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről és a mindennapjaimról, kövess Facebookon és Instagramon is!
Vagy csatlakozz a zárt facebook csoportomhoz, ha elmúltál 40: 


Kisgyerekkel 40 felett – anyáknak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése