2016. szeptember 25., vasárnap

8+1 Facebook-csoport, amihez anyukaként érdemes csatlakoznod

Elég nagy a világháló ahhoz, hogy ne mindig találja meg egy (kezdő) édesanya azokat az információkat, amelyek hitelesek, naprakészek, és valóban segítenek baj, kérdés esetén. Arról, hogy mennyi, de mennyi tévhit kering még a szakértők (régen végzett orvosok, védőnők, dietetikusok stb.) között is a gyermeknevelést, a táplálást, fejlődést illetően, még ezer és ezer posztot tudnék írni az elmúlt 2,5 év tapasztalatai alapján. Volt, amibe én magam is belefutottam kezdő anyaként, volt, amire még időben rájöttem és nem engedtem magam befolyásolni.


Nagy segítségem volt a Facebook ebben: több tucat csoporthoz csatlakoztam első gyermekem érkezése előtt és után, többől ki is léptem, mert szépen lassan leesett, hogy melyikre lehet érdemben építeni, melyikre nem. Bloggertársaim kérdezték egy múltkori posztom alkalmával, hogy mégis mely közösségekre esküszöm a neten, így most megosztom veletek azokat a támogató csoportokat, amelyekben valódi szakértők dolgoznak, friss tudással, friss nemzetközi ajánlásokat figyelembe véve, és úgy végezve ezekben a csoportokban admintevékenységet. Nekem ez adja a hitelességet, hogy nem laikusok osztják az észt, hanem olyanok, akiknek ez a szakmája, és missziójuk a tudást szabadidejükben, ingyen és bérmentve is terjeszteni.



Tipp: Mielőtt bármelyikbe kéred a felvételed, olvasd végig a csoportszabályzatot! Ha beléptél, ne kérdezz azonnal, olvasgatás nélkül, hiszen lehet, hogy két gördítéssel lejjebb pontosan ugyanazt kérdezte valaki előtted. Ezzel megkönnyíted az adminok sokszor véres-verítékes munkáját és a többi tag idegeit is!



 


Természetes? Szülés! - kérdezz-felelek


Mi ez? Egy olyan csoport, amelynek célja az anyák támogatása a várandósság-szülés-gyermekágy időszakában. Segít a tájékozott döntések meghozatalában és családi céljaik elérése érdekében, információkkal és érzelmileg; és itt bizonyítottan korszerű perinatális ismeretekhez juthatsz hozzá.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? bábák, dúlák, szülésznők, szoptatási- és hordozási tanácsadók


 


[caption id="attachment_748" align="aligncenter" width="600"]4060877622_19fc98a5a3_b Fotó: Eric Lanning, Flickr (innen)[/caption]

Császárvonal - támogató csoport császármetszés előtt és után (szakértőkkel)


Mi ez?  Császárral szült édesanyák támogatása, segítése, elfogadó légkörben, kötődő szemlélettel (szoptatáspárti) szakértőkkel, akik maguk is érintettek. A császár itt nem bélyeg, hanem egy közös pont. Nem a császár melletti kiállás a cél a csoportban, hanem az információátadás, egymás segítése, és a közösség ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy a császárral kapcsolatos közvélemény is változhasson (ez ugyanis nem az egyszerűbbik, könnyebbik út, de kiáll a csoport amellett is, hogy az egyszer császár nem mindig császár, sőt.).


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Gyógytornászok, szülésznő, dúlák, védőnők, coach-ok, korai fejlesztésben jártas szakemberek, dietetikus, szülésznők, perinatális tanácsadók.


 


Szoptatási tanácsadás - kérdezz felelek


Mi ez? Egy szoptatással kapcsolatos kérdések megválaszolására született (immár óriási) csoport, ahol gyakorló édesanyák és szoptatásban képzett szakemberek segítenek valóban szoptatásbarát tanácsokkal segíteni az édesanyákat.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants; Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített laktációs szaktanácsadók) szakértők, LLL tanácsadók (=La Leche Liga, nemzetközi szoptatástámogató szervezet), szoptatásban jártas gyógyszerész, fogorvos, gyermekgyógyász, védőnő, pszichológus, bába, dúla stb. szakemberek hada. Őket "kiemelt válaszadóként" (kv) találod meg a csoportban.


 


Alvás, altatás - kérdezz, a hordozo.hu alvásszakértői válaszolnak


Mi ez? A csoport célja, hogy segítsen alvási és altatási kérdésekben. Segít információt, tapasztalatokat gyűjteni, bemutat olyan, modern kutatásokat alapul vevő alvási/altatási megoldásokat, lehetőségeket, melyek a különböző korú gyerekekhez és a különböző élethelyzetekhez alkalmazkodnak, és a gyermek és szülő igényeit is kielégítik


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Két alvással, szoptatással és hordozással kapcsolatban képzett szakértő, aki civilben is gyakorló édesanya.


[caption id="attachment_750" align="aligncenter" width="600"]2549132361_e14a1ee45d_b Fotó: David Clow, Flickr (innen)[/caption]

Babahordozás - kérdések és válaszok


Mi ez? Babahordozással (nem az autós hordozók!), hordozóeszközökkel, hordozási módokkal kapcsolatos kérdések és válaszok kapnak helyet ebben a csoportban, szigorúan az anatómiailag (=baba fejlődése szempontjából) helyes eszközökre, módszerekre hagyatkozva, a modern ajánlásoknak megfelelően.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Végzett hordozási tanácsadók, szerte az országból. Őket "ht" jelzéssel szűrheted ki a hozzászólók között, így jelölik magukat, ha szakértőként szólnak hozzá kérdésedhez.


BLW - "Falatkás" avagy darabos, igény szerinti hozzátáplálás


Mi ez? Tapasztalat- és receptcsere a hozzátáplálás azon módszeréről, melynek lényege, hogy a baba nem pürék, pépek formájában kap az anyatej vagy a tápszer után más táplálékot, hanem szilárd étkezések bevezetésével, az ő igényeit figyelembe véve (Baby Led Weaning, azaz a baba irányításával végzett). Itthon most van terjedőben a módszer, mely a(z igény szerint táplált) babáknál segít tovább vinni a hozzájuk igazodó, "nem tukmáló" hozzátáplálást.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? A BLW szakirodalmával folyamatosan foglalkozó, édesanyák támogatásában jártas anyatársak (akik között egyébként nem kevés dietetikus, hordozási tanácsadó található stb.)


Mozgásfejlődés - Kérdezz Felelek


Mi ez? Egy szülőket és szakembereket tömörítő csoport, melyben csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlődésével kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni, tapasztalatot megosztani.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Konduktorok, gyógypedagógusok, gyógytornászok


[caption id="attachment_754" align="aligncenter" width="600"]1578541418_3a88c06555_o Fotó: Hogan, Flickr (innen)[/caption]

Beszédfejlődés - Kérdezz Felelek


Mi ez? Az előző csoport társcsoportja, melyben kisgyermekek nyelv- és beszédfejlődéséhez, kommunikációjához kapcsolódó témákkal foglalkozik a közösség. Bátran lehet kérdezni, elmélkedni a csoporttagokkal.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Logopédusok, gyógypedagógusok, pedagógusok


+ egy Anyaklikk-tipp: Édesanyák - Édesanyák ❤ (Szakértői Csoport)


Mi ez? Magyarország első, a várandósság, a gyermeknevelés,- gondozás és családi ügyintézés szinte minden szegmensének szakértőit összefogó, támogató csoportja. Az Édesanyák fő irányvonalait a mindenkori WHO-ajánlások és a válaszkész gondoskodás alapvetései határozzák meg. Édesanyák nem kommentelhetnek, hogy a csoport szakmaisága megmaradjon, vagyis nem anyai társalgó, ennek ellenére rendkívül népszerű és nélkülözhetetlen segítség a babás mindennapokban.


Kik hitelesítik ezt a közösséget? Több mint 150 szakértő, orvosok, pszichológusok, dúlák, szoptatási,-hordozási tanácsadók stb.


A poszt nyitóképe:  Jurgen Appelo, Flickr (Innen)

1 megjegyzés:

  1. Franciska Bukta-Kovács2016. szeptember 27. 2:04

    Sziasztok! Lenne még egy csoport! Kismamák és Babatervezők/Anyucik csoportja

    Így kell rá keresni is :)

    VálaszTörlés