2016. augusztus 23., kedd

Így legyél digitális mami - 4 app a várandóssághoz

Sokszor el is felejtem, mi mindenre lehet jó egy okostelefon, azon túl persze, hogy telefonálok vele :-) Most, hogy egy kicsit több időm van magamra, 4 ingyenes telefonos appot teszteltem, amiből 3-at kifejezetten kismamáknak fejlesztettek, egy pedig egyébként is jól jöhet, ha feledékeny vagy. 


Először is, nem nagyon szeretem, ha már rögtön a regisztrációkor az a benyomásom, hogy tuti rám akarnak sózni valamit, a "babaipari szakmunkások" pedig különösön éberek. Volt olyan alkalmazás, amely az összes adatomat kérte a bejelentkezéskor/regisztrációkor (emailcím, telefonszám, születési adatok, postacím, méretek stb.). Ezeket mind bepötyögni türelmem sem volt, meg nem is szeretek ennyire kitárulkozni a marketingeseknek, amennyire lehet, azért védem az adataimat. Szóval az olyanok, akik egy email címnél többet kértek, rögtön törlésre is kerültek nálam. Itt jegyzem meg, hogy magyar nyelvű alkalmazást alig találtam, és ha akadt is, sajnos majdnem mind a fenti kategóriába, vagyis az adatbegyűjtőbe tartozott... Egyet azért mégis letöltöttem, ez az 


Anya leszek!


Szinte az elejétől fogva használom, praktikus, hogy pár alapinformáció megadása után számolja a heteket, így ha el is felejtem, épp hányadikon tartok, csak ránézek a telefonra és már tudom is. Minden héten ad pár hasznos tippet, lehet feltöltetni képeket, illetve szerintem főleg a végén fontos lesz a súlykalkulátor, ezzel is könnyen lehet követni, megfelelően gyarapodunk-e. Saját jegyzeteket is be lehet vinni, utólag minden visszakereshető. Az alkalmazás támogatói között van gyógyszergyártó is, így gyakran emlékeztet a magnéziumpótlás fontosságára, de ezt könnyen meg tudom bocsátani :-)


 


[caption id="attachment_495" align="aligncenter" width="600"]kép: boon.hu kép: boon.hu[/caption]

 


Ezt az egy magyar nyelvűt használom, jöjjenek az angol nyelvűek:


Kicks Count


Ahogy a neve is mutatja, viszonylag kevés funkcióval bír: a baba mozgását dokumentálhatjuk vele. Főleg a terhesség végén hasznos, hogy figyeljük a baba mozgását, rendszeres-e, eleget ficánkol-e, ebből következtethetünk a jól-létére, és lehet, hogy a nőgyógyász/védőnő is kérdezni fogja a 3. trimeszter végi vizsgálatokon. Tehát amikor a baba megmozdul, csak rábökünk a képernyőn a kis talpacskákra, és az app számolja és nyilvántartja, ebből heti kimutatást is készít. Ezenkívül ad pár általános kérdésre választ a magzatmozgásokkal kapcsolatban, és persze itt is van olyan menüpont, ami egy webáruházba irányít. Egyszerű, és mégis hasznos szerintem. 


 


[caption id="attachment_496" align="aligncenter" width="600"]kép: huffingtonpost kép: huffingtonpost[/caption]

Babycenter


Kicsit többfunkciós, ugyanúgy számolja a heteket, mint az első, és picit több olvasnivalót kínál minden hétre: a 32-re például ajánl egy videót otthonszülésről, egy cikket arról, milyen bababiztonsági eszközöket szerezz be a lakásba, egy másik írást arról, milyen az ideális szoptatós melltartó, és hogy normálisak-e a terhesség alatti hőhullámok (egyébként igen). Szóval ha valaki nagyon unatkozik, és szeret angolul olvasgatni, ezt imádni fogja. Itt is vannak kérdések-válaszok összegyűjtve (pl. mi biztonságos és mi nem várandósság alatt), lehet fotókat feltölteni, van beépített számláló, amivel lehet rögzíteni a magzatmozgásokat - így nem kell külön letölteni mondjuk a másikat, és ha eljön a nagy nap, és még meg bírjuk emelni a telefont, akkor a fájásokat is mérhetjük vele (Contraction timer). A baba születése után is hasznos lehet, táplálkozási, altatási tanácsokkal is szolgál, és altatódalokat is le lehet játszani vele. Fórum is van, beszédes anyukáknak :-) 


[caption id="attachment_497" align="aligncenter" width="600"]kép: babycenter.com kép: babycenter.com[/caption]

 


És íme az utolsó, ami szerintem nemcsak várandósoknak jön jól, hanem mindenkinek, aki kontrollálni szeretni a napi folyadékbevitelt:


Drink Water


Ebben az időszakban különösen fontos, hogy elég folyadékhoz jusson a szervezetünk, ezért ha gyakran elfelejtünk inni napközben, akkor ez egy nagyon jó app ennek monitorozására. Be lehet állítani, hogy mi a napi cél, mennyit kellene innunk, és időnként erre akár hangjelzéssel figyelmeztet is, illetve mutatja, mennyit kell még innunk a napi penzum teljesítéséig. 


[caption id="attachment_498" align="aligncenter" width="280"]kép: appchartcompass.com kép: appchartcompass.com[/caption]

 


 


(fentiek mind IPhone-ra telepített alkalmazások)


 


Ha tudtok jobbakat, ne habozzatok megosztani kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése