2016. július 14., csütörtök

Adhatok egy tippet? - Így kezeld a kéretlen jótanácsokat

A terhesség, a kismamaság, aztán a gyereknevelés tipikusan olyan témakörök, amiről minden nőnek van véleménye, sőt nemcsak véleménye, hanem minden problémára, nehézségre valami tuti tippje - és nem fél veled megosztani.


Még gyakran a hozzád legközelebb állók is elhalmoznak olyan jótanácsokkal, amiket nem kértél, és amikre semmi szükséged nincs. Persze, mindenkit a jószándék vezérel, de sokszor azt érzed, hogy némelyek már túl tolakodóak (helló, barátnők!), vagy néha teljesen hibásak (bocs, nagyszülők) vagy egyszerűen totál őrültségek (internetes fórumozók, szevasztok!). Meg aztán ott vannak azok az önkéntes világmegváltók, akik azt hiszik, az ő javaslatuktól fog a földön minden egyes embernek jobbra fordulni a sorsa. Gyakran az ő tanácsaik azok, amelyekben semmilyen logika nincs, nem támasztja alá tudományos kutatás, sőt, időnként a józan észnek is teljesen ellentmondanak. Talán sikerült eddig tuti tippek nélkül elevickélnünk valahogy a szülővé válásig, ám amikor a környezetünk ezzel szembesül, a rengeteg kéretlen jótanács sokkolóan tud hatni.


És mégis hogyan kezeljük ezeket?


Ha a tanácsot adó udvarias, akkor 



  • Hallgasd végig! Lehet, hogy kiderül, igazából tényleg jó és hasznos a tanács :-) És bár senki nem tökéletes, sem te, sem a tanácsadó, gyümölcsöző párbeszéd alakulhat ki. 

  • Ha nem győz meg, higgadtan tegyél fel kérdéseket, és nyugodtan fejtsd ki a véleményedet! Sokan csak úgy olvastak valamit valahol, vagy pusztán a saját tapasztalatukra hagyatkozva mondanak mindenfélét, és ez nem kell, hogy feltétlenül általános érvényű legyen. Az egyet nem értés még nem jelent vitát, nyugodtan zárjátok le azzal, hogy nem kell mindenben feltétlenül azonos véleményen lenni.

  • Te vagy a saját bőrödben - tehát senki nem tudhatja nálad jobban, mit érzel, hogyan élsz meg bizonyos szituációkat, hogyan alakítottad a kapcsolatodat a babáddal. Bízz ebben a tapasztalásban, és nem biztos, hogy szuperanya vagy, de a te gyerekedhez nálad jobban senki nem ért. 


 


[caption id="attachment_119" align="aligncenter" width="600"]MOM-TALKING-facebook kép: The Huffington Post[/caption]

 


Ha agresszív, akkor



  • Nem éri meg idegeskedni, úgyhogy csak mosolyogj, bólints és imádkozz átmeneti süketségért! Belemenni egy meddő vitába - rád is rossz hatással lesz. 

  • Nevess rajta! Ez sokszor annyira sokkoló, hogy teljesen kizökkenti a másikat.

  • Add vissza! Szakítsd félbe a tolakodó tanácsadót, és kezdj el te is tanácsokat osztani pl. az illető szexuális életével kapcsolatban. Gyorsan vége lesz a beszélgetésnek. 


És végül, te ne legyél kéretlen tanácsadó. Saját tapasztalat, hogy mások sem mindig azért azért mesélnek nekem a problémáikról, mert azt várják, hogy megoldjam őket. Sokszor csak jólesik elmondani, kibeszélni valakinek, úgyhogy legyél jó hallgatóság, de tanácsot csak akkor adj, ha kérik. 


Mi volt eddig a legőrültebb "jótanács", amit a várandóssággal, gyerekneveléssel kapcsolatban kaptatok? Írjátok meg bátran kommentben!


 


A bejegyzés megírásához innen merítettem 
kiemelt kép: birthandbeyondmagazine

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése