Ha már #plasticfreejuly, remélem elnézitek nekem, hogy ennek kapcsán egy kicsit az étkezésről is írjak. A műanyagmentes július kampányhoz csatlakozók között sokan említik, hogy azzal is támogathatjuk a kezdeményezést, ha kevesebb húst fogyasztunk, vagy eleve kizárjuk a feldolgozott húsipari termékeket az étkezésünkből.
Nemrég az egyik kedvenc amerikai sorozatomban valamelyik főszereplő kislánya szorongásos rohamot kapott, amikor az iskolában a klímakatasztrófáról, és az ipari méreteket öltő állattartás, a húsipar okozta környezeti károkról beszélgettek az osztályteremben, olyannyira, hogy a mentő vitte el szegény gyereket... éppen azt tárgyalták a gyerekek, hogy hány liter víz kell 1 kg kolbász előállításához. A pontos számra nem emlékszem (bezzeg ott a másodikosok kórusban mondták a tanár úr kérdésére), de arra igen, hogy rengeteg, kb. annyi, amennyiből 1 hétig tudnánk zuhanyozni.
Bár mi nem vagyunk családilag vegetáriánusok, sem vegánok, és én egyébként sem vagyok semmiben a zéró tolerancia híve, azért törekszem arra, hogy kevesebb húst-és feldolgozott ipari élelmiszereket fogyasszunk. Nem mondom, hogy mindig van a tarsolyomban egy szuper tuti vega recept, ha épp gondban vagyok a vacsorával, ezért is szerettem bele rögtön a Mit eszik a vega gyerek? című könyvbe.
Bevezető gyanánt találunk pár hasznos tanácsot a gyermekkori egészséges táplálkozásról, de a címével ellentétben ez a könyv nemcsak a kicsiknek tartogat finom fogásokat, vannak benne pofonegyszerűen elkészíthető receptek, amik a szülők tányérjáról is gyorsan eltűnnek. Például ki nem szereti az öt perc alatt összedobható kenegetősöket estére, egy könnyű vacsora gyanánt? Vagy a zabkása alapú édes-gyümölcsös reggeliket? Nálunk az avokádó mondjuk nagy kedvenc, és bár a könyv "Apa avokádókrémje" címmel hozza a jól bevált zöld kencét, azért a mi családunkban apát még treníroznom kell az elkészítésre...
Igazából nálunk nem is igazán az elkészítés a krízis, nekem sokszor a bevásárlással, az alapanyagok beszerzésével gyűlik meg a bajom. Nagy Zita könyve ezen is segít, a Kamratippek fejezet ad tippeket tároláshoz, elkészítési módokhoz is.
Növényi alapanyagokból főzni, ételt készíteni egyszerű, néhány extrém kivételtől eltekintve olcsó is, és igen, lehet fantáziadús, változatos. Nem kezdem el az örök vega mantrát, hogy "minden a fűszerezésen múlik", mert ezt úgyis mindenki hallotta már ezerszer. Én nagyon szeretek kizárólag zöldség-vagy gyümölcs alapanyagú ételeket készíteni, új ízeket felfedezni. Most, hogy a kisfiam már önállóbb, gyakran van mellettem a konyhában, és a kis fellépőjére állva szívesen figyeli a folyamatot, vagy épp lelkesen kóstolgat velem. Nekem ez a legnagyobb öröm, hogy érdekli, mi miből, hogyan készül, hogy más az íze és állaga a nyersnek és a főttnek, tapogatja-szagolgatja a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, és látja, hogy van értelme a konyhában állni fél délelőtt :-)
Amikor manapság mindenki az internetről tölt recepteket, vagy facebook csoportokban inspirálódik akár a babák hozzátáplálása, akár később a nagyobb gyerekek egészséges táplálása ügyileg, akkor kifejezetten különlegesnek érzem magam, ha szakácskönyvet veszek a kezembe. A Mit eszik a vega gyerek? c. könyvet a BOOOK Kiadó jóvoltából ismerhettük meg, köszönjük szépen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése